DE CREATIEWEEK

De creatieweek is begonnen, u kan zo goed als live volgen op de blog en op de facebook van Zonder Ondertitels. Dit door middel van filmpjes, foto's, interviews en teksten.

vrijdag 22 oktober 2010

West-Vlaming trots op provincie

West-Vlaming trots op provincie


BRUGGE/OOSTENDE/KORTRIJK/ROESELARE - De West-Vlaming is heel trots op zijn provincie. 92 procent zegt fier te zijn op zijn West-Vlaamse afkomst. De meerderheid ziet dan ook geen reden om de provincie te verlaten, behalve dan om te studeren.


Enquête

De West-Vlaming is ongelooflijk fier op zijn afkomst. Dat blijkt althans uit de exclusieve enquête die Het Nieuwsblad bij 1.189 West-Vlamingen liet uitvoeren door Indigov. Gemiddeld geeft de West-Vlaming zijn gevoel van trots een 8,4 op 10, een zeer hoog cijfer. En de belangrijkste reden waarom we zo fier zijn? Omdat we vinden van onszelf dat we zulke harde werkers zijn (28,1 procent), dat vinden we nog belangrijker dan de natuurtroeven van onze provincie, zoals de kust en de zee (19 procent) en ons dialect (9 procent). Inwoners van de kust zijn trouwens iets minder fier op hun West-Vlaamse roots (met een gemiddelde score van 7,97 op 10), West-Vlamingen uit de Westhoek zijn er het fierst op: 8,64 op 10.

Die Westhoek is nochtans de streek die het meest wordt getroffen door de zogenaamde brain drain: elk jaar kent onze provincie een negatieve uitstroom van mensen tussen de 20 en 34, omdat ze elders gaan studeren of werken. Dat bleek al uit verscheidene studies van het West-Vlaams Economisch Studiebureau WES, en ook de VUB heeft dat al becijferd.

Van de ondervraagden in onze enquête werkt de overgrote meerderheid in West-Vlaanderen (85 procent), een kleine minderheid in Oost-Vlaanderen (6 procent). Bij jongeren ligt dat aandeel van mensen die in Oost-Vlaanderen werken, hoger (9 procent).

Bij de vraag waar ze hun hogere studie hebben gevolgd, antwoordt amper 38 procent dat ze die volledig in West-Vlaanderen hebben gedaan. 22 procent studeerde verder in een andere provincie, en in die groep is Oost-Vlaanderen (Gent) dus de grote slokop met 75 procent. En de belangrijkste reden om één of meerdere provinciegrenzen over te steken: 'Ik kon de richting die ik wilde, niet volgen in West-Vlaanderen' (56 procent). 19 procent zoekt andere oorden op omdat ze per se op kot willen.

Dialect

Eens een West-Vlaming zich in de provincie vestigt, zit hij daar wel voorgoed, blijkt uit ons onderzoek. Amper twee procent geeft aan dat ze 'waarschijnlijk' of 'zeer zeker' willen verhuizen naar een andere provincie. 45 procent ziet 'geen enkele geldige reden' om ooit de provincie te verlaten.

En dan is er nog ons dialect, dat West-Vlamingen nog volop gebruiken. 96 procent is zijn dialect machtig, 7 op de 10 gebruikt het altijd of zeer frequent in de winkel, 85 procent spreekt het altijd of zeer frequent thuis, en toch ook dik meer dan de helft van alle ondervraagde spreekt (bijna) altijd dialect op zijn werk.

Bij de opvoeding van onze kinderen zijn we wel terughoudender: 72 procent zegt zijn kinderen in het AN of in een mengvorm van dialect op te voeden. Vooral vrouwen kiezen meer voor zo'n AN-opvoeding, papa's grijpen al eens vlugger naar het dialect.

En dat dat West-Vlaamse dialect zo vaak wordt ondertiteld op de televisie, blijft een bron van frustratie voor zeven op de tien van de ondervraagden. Acht op de tien zeggen wel akkoord te zijn dat iederéén die op televisie komt en dialect praat, ondertiteld moet worden, of dat nu een West-Vlaming, een Antwerpenaar of een Limburger is.

Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GFK300GTG&kanaalid=1860

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Promofilm

Een CD/band die in het West-Vlaams zingt koop ik meteen!

Jongens/meisjes versieren in het West-Vlaams gaat beter.