DE CREATIEWEEK

De creatieweek is begonnen, u kan zo goed als live volgen op de blog en op de facebook van Zonder Ondertitels. Dit door middel van filmpjes, foto's, interviews en teksten.

dinsdag 23 november 2010

James Ensor West-Vlaamse grootschilder

OOSTENDE - Dit jaar is het precies 150 jaar geleden dat de kunstschilder James Ensor in Oostende werd geboren, en die mijlpaal ging in de Stad aan Zee allesbehalve onopgemerkt voorbij. Behalve een grootse tentoonstelling in Mu.Zee stond de figuur van de grootmeester ook centraal bij tal van activiteiten die Oostende als Cultuurstad van Vlaanderen 2010 inrichtte.
Maskers, uitbundige carnavalscènes en macabere taferelen zijn vaste ingrediënten in Ensors werk. Daarbij was Oostende meer dan zijn woonplaats, het was zijn muze. Hoewel hij niet naar een eigen stijl streefde, zien kenners in hem niet alleen de vertegenwoordiger van het symbolisme, maar ook de inspirator van het expressionisme en het surrealisme. Ietwat miskend in het begin van zijn carrière kreeg Ensor, die in 1949 stierf, gaandeweg de erkenning en de roem die hij verdiende.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Promofilm

Een CD/band die in het West-Vlaams zingt koop ik meteen!

Jongens/meisjes versieren in het West-Vlaams gaat beter.