DE CREATIEWEEK

De creatieweek is begonnen, u kan zo goed als live volgen op de blog en op de facebook van Zonder Ondertitels. Dit door middel van filmpjes, foto's, interviews en teksten.

woensdag 13 april 2011

flashmoP

Beste bloggers,

Hier met een van de twaalf "uitverkorenen". Hoewel we voorop niet wisten wat er ons te wachten stond, amuseren we ons hier te pletter! Vandaag hebben we de mensen uit het mooie Kortrijk getrakteerd op een flashmob. We lieten onze West-Vlaamse creativiteit ten volle loop en we zetten een paar typische West-Vlaamse woorden en spreuken in een tof "dialoogje." De reactie van de mensen was hilarisch! WAT EEN KICK!

Tis iere met een van de de twaalf utverkorene. Goewel we voorip ni wisten wuk er os te wachtn stoend, zien wiender ier os toch aant jeunen! Vandage ebn we de mesjen ut et skone Kortrijk getrakteerd ip e flashmop. We lietn oze West-Vloamse creativiteit te lope en we ploatste e bikke typische West-Vloamse woorden en spreukn in e skeun "dialoogsje", De reacsjies van de meschen was gilarisch. Wuk ne gevoel

Filmpje van dag 1

Filmpje van dag 1

Filmpje van dag 1

"Wuk zie we ant doen?"

Dag 1
Voormiddag: Inleiding in de dialectologie en het West-Vlaams – Matthias Lefebre, Variaties vzw.
Standaardnederlands, wat bestuderen dialectologen?, dialactrevival?, behoud van Middelnederlandse klanken, meerwaarde van dialecten, nut van dialectologie, zullen dialecten verdwijnen, overgangsdialecten…

Namiddag: concept kortfilm bespreken
Vlaanderen gaat onder water lopen. Wat gebeurt er met de mensen? Verhuizen? Naar waar? Wat gebeurt er met de varkens?Wat gaat er weg? Wat gaan we missen?

De deelnemers leren een camera hanteren en maken elk een kort stukje film waarin ze zichzelf voorstellen en hun favoriete West-Vlaamse uitspraak promoten.

Avond: nabespreking en planning volgende dag

Dag 2
Voormiddag en namiddag: Filmopnames in 2 groepen

Groep 1
Eén groep met 7 deelnemers en 4 coaches trekken naar zee. ’s Morgens de trein op richting Oostende. In Oostende aangekomen, besluiten ze de opnames te maken in Fort Napoleon, aangezien daar het minste toeristen rondlopen. Meteen wordt het startshot genomen van de film.
Na deze opnames tijd voor lunch en een kort overleg voor de namiddag te plannen. Verschillende sketches worden gepland maar aangezien de deelnemers hier allemaal voor in de zee moeten is een strakke planning aangewezen. Op die manier proberen we onderkoeling te verkomen.
Na de opnames van de sketches trekken we richting de dijk, daar waar de toeristen rondlopen. Eerst tijd voor een warme chocomelk, zodat iedereen kan bekomen van de (IJS-)koude zee.

Banjamin gaat voor onbekende mensen zingen over het verdwijnen van West-Vlaanderen door het stijgen van het waterpijl. Verschillende reacties van mensen worden gefilmd.
De anderen houden een soort korte flashmob op enkele plaatsen in Oostende: hierbij klagen ze nogmaals de problematiek aan van het verdwijnen van het West-Vlaams. Helaas is niet op film vast gelegd.

Groep 2
Een 2de groep trekt zelf op pad met de camera. Ze doen enkele interviews bij boeren en bedrijven.

Avond
’s Avonds hebben de deelnemers tijd om filmpjes in te laden, te facebooken, de dagboekkamer te bezoeken, te douchen,…

Dag 3
Vandaag wordt er in 3 groepen gewerkt. De eerste groep werkt een titelsong uit voor de film in de gebouwen van TRACK. Een tweede groep gaat zich een hele dag specifiek bezig houden met theater, zij spelen in ruimtes van het JOC. Ze oefenen een flashmob in, om nadien uit te voeren op enkele plaatsen in West-Vlaanderen, dit wordt later ook op video vast gelegd. Daarnaast bedenken ze ook nog enkele andere sketches over het West-Vlaams en het verdwijnen ervan. De derde groep werkt aan het inladen van alle film materiaal en monteren van film materiaal.

Promofilm

Een CD/band die in het West-Vlaams zingt koop ik meteen!

Jongens/meisjes versieren in het West-Vlaams gaat beter.