DE CREATIEWEEK

De creatieweek is begonnen, u kan zo goed als live volgen op de blog en op de facebook van Zonder Ondertitels. Dit door middel van filmpjes, foto's, interviews en teksten.

vrijdag 22 oktober 2010

Hugo Claus: gedicht over West-Vlaanderen

WEST-VLAANDEREN

Dun lied donkere draad
land als een laken
dat zinkt.

Lenteland van hoeven en melk
en kinderen van wilgehout.

Koorts en zomerland wanneer de zon
haar jongen in het koren maakt.

Blonde omheining
met de doofstomme boeren bij de dode haarden
die bidden 'Dat God ons vergeve voor
wat hij ons heeft aangedaan'.

Met de vissers die op hun boten branden
met de gevlekte dieren de schuimbekkende vrouwen
die zinken.

Land, gij breekt mij aan. Mijn ogen zijn scherven.
Ik in Ithaka met gaten in mijn vel,
ik leen uw lucht in mijn woorden.
Uw struiken uw linden schuilen in mijn taal.

Mijn letters zijn: West-Vlaanderen duin en polder.

Ik verdrink in u,
land. gij wordt een gong in mijn schedel en soms
later in de havens
een kinkhoorn: mei en kever. duistere lichte
aarde.
Bron: De Bezige Bij & Hugo Claus
http://lyrikline.org/index.php?id=162&L=0&author=hc01&show=Poems&poemId=1646&cHash=30bb66f148
Klik op de link om het gedicht te beluisteren, door Hugo Claus voorgelezen

West-Vlaams gedicht II

Ziet die gast nu kje stane
daor int midden van de bane!.
Est ie nie beskaamd;ie sta met een kane.
Wacht ne minute kga kje gane
en em skipn na de mane.
vergeet et voor em te redn wok ni me een krane,
tenigste es da jem nog ga whorn ant kraaien lik een hane.

gewoon 1 pot natte zever.
tmoest deruit,tlag ip minne lever.


- fientje50 - 



Bron: http://www.gedichten-freaks.nl/495585/ 

West-Vlaams gedicht

West-Vlams es toch zwuon skwuone toale
nie te doen
oe dak nui mee da Nedrlans boale

Kverstoa nie oe daze da een kunn verandrn
want wulder moen toch nie klapn
lik ol die andrn??

Kverstoa nie worom da ze nui wiln damme azo klapn
Nedrlans wa ester dor nui an?
ge moe hjiln tid na luch hapn...

Wuk ne mutn eter da nui utgevondn?
deen e emzelvn nwui in oes pleke gestel
ie e geweune iederjin zukn berich gezondn

En ie moe nie peizn dak min West-Vlamsch goa ipgevn
kgoa dervoor zorgn da iederjin da bluf klapn
en da hjil de werld dervoor zal begunn bevn

--------------------------------------------------------------------------------



West-Vlaams is toch zo'n mooie taal
niet te doen
hoe ik nu met dat Nederlands baal

Ik begrijp niet waarom ze dat hebben veranderd
want wij moeten toch niet zo praten
zoals al de anderen?

Ik begrijp niet waarom ze willen dat we zo praten
Nederlands, wat is er daar nu aan?
je moet altijd achter lucht happen

Welk een 'klootzak of jah een ander scheldwoord' heeft er dat uitgevonden??
die heeft zich nooit in onze plaats gesteld
hij heeft gewoon iedereen zo'n bericht gezonden

En hij moet niet denken dat ik mijn West-Vlaams zal opgeven
Ik ga ervoor zorgen dat iedereen dat blijft praten
en dat heel de wereld ervoor zal beginnen beven! 


- Aibell - 



Bron: http://www.gedichten-freaks.nl/247151/ 

West-Vlaming trots op provincie

West-Vlaming trots op provincie


BRUGGE/OOSTENDE/KORTRIJK/ROESELARE - De West-Vlaming is heel trots op zijn provincie. 92 procent zegt fier te zijn op zijn West-Vlaamse afkomst. De meerderheid ziet dan ook geen reden om de provincie te verlaten, behalve dan om te studeren.


Enquête

De West-Vlaming is ongelooflijk fier op zijn afkomst. Dat blijkt althans uit de exclusieve enquête die Het Nieuwsblad bij 1.189 West-Vlamingen liet uitvoeren door Indigov. Gemiddeld geeft de West-Vlaming zijn gevoel van trots een 8,4 op 10, een zeer hoog cijfer. En de belangrijkste reden waarom we zo fier zijn? Omdat we vinden van onszelf dat we zulke harde werkers zijn (28,1 procent), dat vinden we nog belangrijker dan de natuurtroeven van onze provincie, zoals de kust en de zee (19 procent) en ons dialect (9 procent). Inwoners van de kust zijn trouwens iets minder fier op hun West-Vlaamse roots (met een gemiddelde score van 7,97 op 10), West-Vlamingen uit de Westhoek zijn er het fierst op: 8,64 op 10.

Die Westhoek is nochtans de streek die het meest wordt getroffen door de zogenaamde brain drain: elk jaar kent onze provincie een negatieve uitstroom van mensen tussen de 20 en 34, omdat ze elders gaan studeren of werken. Dat bleek al uit verscheidene studies van het West-Vlaams Economisch Studiebureau WES, en ook de VUB heeft dat al becijferd.

Van de ondervraagden in onze enquête werkt de overgrote meerderheid in West-Vlaanderen (85 procent), een kleine minderheid in Oost-Vlaanderen (6 procent). Bij jongeren ligt dat aandeel van mensen die in Oost-Vlaanderen werken, hoger (9 procent).

Bij de vraag waar ze hun hogere studie hebben gevolgd, antwoordt amper 38 procent dat ze die volledig in West-Vlaanderen hebben gedaan. 22 procent studeerde verder in een andere provincie, en in die groep is Oost-Vlaanderen (Gent) dus de grote slokop met 75 procent. En de belangrijkste reden om één of meerdere provinciegrenzen over te steken: 'Ik kon de richting die ik wilde, niet volgen in West-Vlaanderen' (56 procent). 19 procent zoekt andere oorden op omdat ze per se op kot willen.

Dialect

Eens een West-Vlaming zich in de provincie vestigt, zit hij daar wel voorgoed, blijkt uit ons onderzoek. Amper twee procent geeft aan dat ze 'waarschijnlijk' of 'zeer zeker' willen verhuizen naar een andere provincie. 45 procent ziet 'geen enkele geldige reden' om ooit de provincie te verlaten.

En dan is er nog ons dialect, dat West-Vlamingen nog volop gebruiken. 96 procent is zijn dialect machtig, 7 op de 10 gebruikt het altijd of zeer frequent in de winkel, 85 procent spreekt het altijd of zeer frequent thuis, en toch ook dik meer dan de helft van alle ondervraagde spreekt (bijna) altijd dialect op zijn werk.

Bij de opvoeding van onze kinderen zijn we wel terughoudender: 72 procent zegt zijn kinderen in het AN of in een mengvorm van dialect op te voeden. Vooral vrouwen kiezen meer voor zo'n AN-opvoeding, papa's grijpen al eens vlugger naar het dialect.

En dat dat West-Vlaamse dialect zo vaak wordt ondertiteld op de televisie, blijft een bron van frustratie voor zeven op de tien van de ondervraagden. Acht op de tien zeggen wel akkoord te zijn dat iederéén die op televisie komt en dialect praat, ondertiteld moet worden, of dat nu een West-Vlaming, een Antwerpenaar of een Limburger is.

Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GFK300GTG&kanaalid=1860

donderdag 21 oktober 2010

VDAB organiseert cursussen 'Westvlams voe behunners'

VDAB organiseert cursussen 'Westvlams voe behunners'


KORTRIJK - In het voorjaar organiseert de VDAB in Kortrijk opnieuw een cursus 'Westvlams voe behunners' voor anderstaligen. Geen gimmick, maar pure noodzaak. Want wie in West-Vlaanderen het dialect niet begrijpt, heeft een serieuze handicap.
Buiten West-Vlaanderen werd nogal lacherig gereageerd toen de VDAB vorig jaar aankondigde in Kortrijk cursussen 'Westvlams voe behunners' in te richten. Maar dat heeft 42 cursisten er niet van weerhouden om de voorbije drie lessenreeksen te volgen. 'Die cursus bleek noodzakelijk', zegt Annelies Vandaele, servicemanager Nederlands voor Anderstaligen. 'We hebben aan groot aanbod algemeen en functioneel Nederlands. Maar we kregen van een behoorlijk aantal mensen het signaal dat ze gefrustreerd waren: na zoveel moeite om Nederlands te leren, begrepen ze veel dialectsprekers nog altijd niet. Dat kan niet alleen communicatieproblemen op de werkvloer veroorzaken, maar mensen ook sociaal isoleren.'

Volgend voorjaar komt een vierde reeks 'Westvlams'. Vandaele: 'We krijgen ook vanuit bedrijven de vraag om die cursussen te blijven inrichten. Zelfs een Limburger was geïnteresseerd, maar de lessen zijn niet bedoeld als amusement.'

Cursisten hoeven nadien geen vloeiend West-Vlaams te kunnen spreken, begrijpend luisteren staat centraal. Ze krijgen onder meer uitspraaktips, leren de typisch West-Vlaamse 'vervoeging' van ja en nee en luisteren naar dialogen. 'Wie 'Westvlams' wil volgen, moet overigens al Nederlands hebben geleerd of bereid zijn dat te doen', benadrukt Vandaele.

De Russische Svetlana Gorovenko, die sinds vijf jaar in Harelbeke woont en graag kantoormedewerker zou worden, legt de vinger nog eens op de wonde: 'Ik heb Nederlands geleerd, maar in de fabriek of op bezoek bij familie van mijn Kuurnse man heb ik vaak gedacht: 'Wat heb ik daar nu aan? Ik begrijp niks van die taal.' Daarom vond ik die cursus West-Vlams een prima idee. Ik versta nu 99 procent van wat de mensen zeggen. Voor mij was West-Vlaams dan nog niet helemaal nieuw, maar mensen die nog maar weinig contact hadden gehad met West-Vlamingen, hadden er een hele kluif aan. Voor hen was het haast een nieuwe taal, bovenop het Nederlands.'

'Wô weundje?'

Dat vindt ook Marie-Annick Allard, afkomstig uit het Noord-Franse Bousbecque, maar ze woont al een hele tijd in Waasten, bij Komen. 'Hoewel je mij niet moet vragen om een volzin in het West-Vlaams uit te spreken, begrijp ik de mensen nu toch wel een stuk beter. Nu weet ik tenminste wat 'joas, joat' wil zeggen.' Marie-Annick wil nu dolgraag aan de slag als administratief bediende in West-Vlaanderen, en daarom volgt ze nog altijd Nederlandse les. 'Want als ik iets niet begrijp in het Nederlands, zal het mij ook niet in het dialect lukken.'

'Ik heb vijf jaar in Amsterdam gewoond', vertelt de Marokkaanse Saliha Zoughagh. 'Maar toen ik vier jaar geleden in België aankwam, kon ik met het Nederlands dat ik had opgepikt, weinig aanvangen. De eerste jaren begreep ik hier haast niets. Om bijvoorbeeld met je buren te kunnen praten of zelfs naar de dokter te gaan, móét je het streekdialect wel kennen. Ik vond de lessen erg leuk, maar de reeks was wel kort. Ik begrijp nu wel meer van het dialect, maar ik zou best nog een vervolgcursus willen volgen. Ik vind West-Vlaams wel mooi om naar te luisteren. Het lijkt trouwens heel veel op de Berbertaal.' (lacht)

Kunnen de dames voor de vuist weg nog wat West-Vlaams bovenhalen? 'A, ''t reênt stief' heb ik goed onthouden', zegt Marie-Annick. 'Seule,' schiet Svetlana te binnen, 'omdat ik het bizar vind dat je in één dialect drie of vier woorden hebt voor 'emmer'.' 'Eén keer vroeg iemand: 'Wô weundje?' Ik keek haar met grote ogen aan, tot ik doorhad dat ze wilde weten waar ik woonde', lacht Saliha.


Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=G7J303KL6&kanaalid=1860

Promofilm

Een CD/band die in het West-Vlaams zingt koop ik meteen!

Jongens/meisjes versieren in het West-Vlaams gaat beter.